Hepatitis C – izlječiva bolest danas

U Tuzli je 9. septembra 2016. godine održan Godišnji sastanak Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH, na kojem je u uvodnoj plenarnoj sesiji predstavljen jedan od novih i najefikasnijih tipova tretmana protiv hroničnog hepatitisa C, a koji je od ove godine dostupan i u BiH. Radi se o iznimno uspješnom tipu terapije koji omogućava da do prije 2 godine neizlječiva i za puno pacijenata smrtonosna bolest danas za 12 ili 24 nedjelje bude uspješno izliječena za skoro 100% pacijenata.

Hepatitis C je jedan od najčešćih uzročnika ciroze u svijetu koji je do skoro uzimao danak od 350 hiljada života za jednu godinu dana, a procjene govore da u BiH od ove bolesti boluje oko 30 hiljada ljudi. Na žalost, i u najrazvijenijim zemljama jedva jedna petina oboljelih je stvarno detektovana, dok u ostalih bolest napreduje nijemo i neotkriveno.

Na marginama sastanka je snimljen kratki promotivni film koji kroz životnu priču borbe jednog pacijenta oboljelog od hroničnog hepatitisa C daje više informacija o terapiji i njenoj efikasnosti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s