Polipektomija ravnog polipa

Ravni polipi donjeg dijela probavne cijevi mogu biti izazovni za otklanjanje zbog nemogućnosti da se masa polipa sigurno uvede u polipektomijsku omču, a bez da se ne zahvati i veći dio submukoze što sve skupa dramatično povećava rizik za komplikacije; u prvom redu za perforaciju. Ovo može biti osobito naglašeno u promjena na desnom kolonu, s obzirom da zid cekuma može biti debeo jedva 1 mm.

Jedan od najlakših načina za prevazilaženje ovih problema jeste tzv. lifting polipa submukozalnom endoinjekcijom. Ovim načinom se u prvom redu odvaja mukoza od mukoze, povećava se promjer površine mukoze u trećoj dimenziji, čime se omogućava da u polipektomijskoj omči ostane samo onaj dio sluznice kojeg želimo da odstranimo. Dodatni benefit je činjenica da ubrizgavanje tečnosti – obično fiziološke otopine, sa ili bez dodatka adrenalina pravi zaštitini jastuk koji štiti podsluznicu od termičkih i električnih efekata polipektomije.

Na snimku ispod je prikazan ravni polip rektosigmoidnog dijela kolona, u kojega je prvo napravljen lifting, te potom i piecemeal polipektomija. Iako je dio preporučenih vodiča, tretirati polipektomijske rubove sa argon plazma koagulacijom nakon polipektomije, s obzirom da istu u našem centru nemamo, može poslužiti i koagulacija strujom niske snage koja se može izvesti ili vrhom omče – kao što je slučaj na video snimku, ili hot-biopsy forcepsom.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s