Gdje radim

Odjel za gastroenterologiju i hepatologiju je vodeća institucija u Bosni i Hercegovini iz oblasti gastroenterologije, hepatologije, endoskopije, interventnog ultrazvuka i transplantacije jetre. U okviru rada obavlja se intenzivna naučno-istraživačka aktivnost, publikuju naučni radovi u vodećim svjetskim časopisima. Takođe u okviru edukativnog programa, na ovome odjelu organizovana je i Prva Škola proksimalne gastrointestinalne endoskopije.

logo

Na Odjelu je trenutno stalno uposleno 10 ljekara specijalista, od čega 3 univerzitetska profesora, 2 doktora nauka, te 4 magistra medicinskih nauka. Odjel ima 40 bolesničkih kreveta i dva kabineta, Kabinet za endoskopiju i Kabinet za interventni ultrazvuk i u mogućnosti je da pruži najmodernije dijagnostičke procedure iz oblasti gornje i donje gastrointestinalne endoskopije, te interventnog ultrazvuka.

IMG_0009

Iz širokog dijapazona procedura izdvajamo interventnu endoskopiju, endoskopsku retrogradnu holangiopankreatografiju (ERCP), endoskopski ultrazvuk, endoskopiju video kapsulom i interventni ultrazvuk sa drenažnim postupcima.

Na Odjeljenju za gastroenterologiju vrši se priprema bolesnika za transplantaciju jetre uz posttransplantacioni menadžment, što ga čini de facto referalnim centrom za ovu oblast u BiH. Centar je prepoznatljiv i po vrhunskoj hepatologiji, dijagnostici i tretmanu najkomplikovanijih bolesti jetre, uključujući i ablativne tehnike tretmana malignih promjena jetrenog tkiva. Ova ustanova jedina u FBiH ima na raspolaganju tranzijentnu elastografiju (Fibroscan), kao rutinsku proceduru u dijagnostici difuznih lezija jetre, a koja može zamijeniti biopsiju jetre u velikom broju slučajeva.

Plasiranje intragastričnog balona kao endoskopski modalitet u liječenju patološke gojaznosti još je jedna od metoda koja se u BiH izvodi u našem centru.

Potpomognut moćnom radiološkom, laboratorijskom i imunološkom dijagnostikom koju pruža JZU UKC Tuzla, Odjeljenje za gastroenterologiju i hepatologiju je danas u stanju da uspješno dijagnosticira i tretira većinu bolesti digestivnog trakta.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s