Biografija

Nermin Salkić je rođen 10. juna 1976. godine u Tuzli. Osnovnu školu i Gimnaziju „Meša Selimović“ je završio u Tuzli. Medicinski fakultet u Tuzli, sa prosječnom ocjenom 8,89, završava prvi po redu u generaciji u julu 2002. godine. Pripravnički staž u trajanju od godinu dana obavlja u JZU UKC Tuzla i DZ Tuzla. Dobitnik je Srebrene plakete Univerziteta u Tuzli za postignute uspjehe u toku studija.

Postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Tuzli, započinje 2003. godine i polaže sve ispite sa prosječnom ocjenom 9,3. Nakon položenog Državnog ispita zapošljava se u julu 2003. godine na Gastroenterološkom odjelu Interne klinike JZU UKC Tuzla u svojstvu ljekara sekundarca, a specijalizaciju iz oblasti Interne medicine započinje u februaru 2005. godine. Na Gastroenterološkom odjelu započinje edukaciju iz bazične gastroenterologije, te ultrazvuka i dijagnostičke endoskopije. Uspješno je u martu 2009. godine položio specijalistički ispit iz interne medicine, stekavši time zvanje specijaliste interne medicine.

U aprilu 2003. godine završava Postdiplomsku školu ultrazvučne dijagnostike abdomena i bubrega u trajanju od 4 sedmice. U julu 2004. godine u Salzburgu, Austrija, pohađa jednosedmični seminar iz oblasti interne medicine, organiziran od strane Austrijsko – američke fondacije. U aprilu 2008. završio je u Bad Homburgu, Njemačka napredni kurs iz kliničke nutricije. U decembru 2012. godine boravio je na usavršavanju u AKH Wien, Austija iz oblasti transplantacije jetre, te napredne digestivne endoskopije i endoskopskog ultrazvuka.

U aprilu 2006. godine uspješno je na Medicinskom fakultetu Tuzla odbranio magistarski rad pod nazivom „Intrafamilijarna transmisija hepatitisa B“. U oktobru 2008. godine uspješno je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „Neinvazivni markeri fibroze i ciroze jetre u hroničnom hepatitisu B“.

Autor je i koautor je preko 50 naučnih radova, od kojih je većina njih objavljenih u visoko rangiranim Current Contents svjetskim časopisima. Učesnik je i pozvani predavač više stručnih sastanaka, workshop-ova i kongresa iz oblasti gastroenterologije i digestivne endoskopije. U toku 2007. godine primljen je u status stalnog recenzenta (reviewer) za najjači svjetski časopis iz oblasti endoskopije „Gastrointestinal Endoscopy“. Intenzivno se bavi primjenjenim biostatističkim metodama u medicinskim istraživanjima, te je učestvovao kao konsultant u izradi više od stotinu magistarskih radova i doktorskih disertacija. Saradnik je i koautor na izradi nekoliko udžbenika i knjiga. Član je uredništva međunarodnih časopisa «Hepatitis Monthly», «Endocrinology, Oncology and Metabolism», te «Bosnian Journal of Basic Medical Sciences».

Član je Američkog društva za gastrointestinalnu endoskopiju (American Society of Gastrointestinal Endoscopy – ASGE) i Američkog kolegija gastroenterologa (American College of Gastroenterology), Evropske Crohn i kolitis organizacije (European Crohn's and Colitis Organization ‐ ECCO), te takođe i Asocijacije gastroenterohepatologa BiH, gdje je i član Upravnog odbora Asocijacije, te od 2017. godine i izabrani Predsjednik u najavi Asocijacije.

Dobitnik je nagrade Hrvatskog gastroenterološkog društva (HGD) za najbolje naučne radove na V Kongresu HGD-a u aprilu 2009. godine. Takođe je dobitnik II nagrade JZU UKC Tuzla za naučnoistraživački rad u 2008. godini, te I nagrade za 2009. godinu.

Bio je principalni istraživač u 2 međunarodne studije, te ko-istraživač u još dodatnih 5. Član je više regionalnih i međunarodnih istraživačkih grupa sa kontinuiranom publikacijom u visokorangiranim časopisima. Autor i idejni tvorac neinvazivnog algoritma za dijagnozu fibroze i ciroze jetre u hroničnom hepatitisu B (www.chb-lfc.com). Osnivač je i Glavni i odgovorni urednik Portala za kontinuiranu medicinsku edukaciju – Portal CME.ba.

Od 2010. Godine izabran je u zvanje docenta na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli, a od 2014. godine u zvanje vanrednog profesora na istoj katedri. Godine 2014. priznat mu je status subspecijaliste gastroenterohepatologije.

Stručni i naučni interesi prof. Salkića su bolesti jetre, primarno fibroza i virusni hepatitis, transplantacija jetre i dijagnostika i tretman fokalnih promjena jetre, te potom inflamatorne bolesti crijeva i napredna digestivna endoskopija uključujući endoskopski ultrazvuk i endoskopiju video kapsulom.

Trenutno uposlen kao specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog u Odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla, na mjestu Koordinatora za transplantaciju jetre.

Član je Federalnog Povjerenstva FZZOR za tretman hroničnih virusnih hepatitisa i inflamatornih bolesti crijeva.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s