Intragastrični balon

bibPlasman intragastričnog balona spada u barijatrijske endoskopske procedure – dakle procedure tretmana gojaznosti. Sam princip se zasniva na plasmanu silikonskog intragastričnog balona koji se puni fiziološkom otopinom obojenom sa metilenski plavom (tako da ako slučajno dođe do rupture balona, plav urin i/ili stolica postaju signal za brzu ekstrakciju).

Princip se zasniva na mehaničkom djelovanju težine i volumena balona (cca 500-600 ml) na korpus želuca čime pacijent dobija osjećaj sitosti i smanjuje mu se osjećaj gladi. Iako se u literaturi opisuju 6-mjesečni gubici u rangu oko 15 kg, prema iskustvima u UKC Tuzla, rijetko koji pacijent gubi ispod 20 kg za vrijeme trajanja tretmana.

Balon ostaje u želucu do 6 mjeseci, iako se može tolerisati i produžetak do 7 mjeseci. Sama procedura implantacije i ekstrakcije je iznimno jednostavna i može se primjenjivati i u ambulantnim uslovima. Indikacija je BMI>30, iako se može plasirati i u pogodnih pacijenata sa BMI>27. U UKC Tuzla se trudimo da ova granica bude bliža 35 iz prostog razloga što ovu proceduru ne treba smatrati kao prečicu do gubitka tjelesne težine.

Na prikazanom video snimku vidljiv je plasman balona u želudac, te potom njegovo punjenje sa pomenutom otopinom.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s