Eozinofilni gastroenteritis

Naglašena eozinofilija (99%) u ascitesu pacijenta sa subseroznom formom eozinofilnog gastroenteritisa.
Naglašena eozinofilija (99%) u ascitesu pacijenta sa subseroznom formom eozinofilnog gastroenteritisa.

Eozinofilni gastroenteritis jeste jedan od članova skupine bolesti koje uključuju eozinofilni ezofagitis, gastritis, enteritis i kolitis i skupno se nazivaju eozinofilni gastrointestinalni poremećaji (EGIDs). Ovaj poremećaj se dijeli u tri glavna patološka tipa: predominantno mukozalni, predominatno muskularni i predominantno subserozalni tip. Mnogi pacijenti imaju pozitivnu anamnezu na alergije i povišene vrijednosti IgE, a što upućuje na reakciju preosjetljivosti kao mogući patogenetski mehanizam u ovome stanju.

Subserozna forma se javlja u malom broju slučajeva EG i karakterizirana je sa eksudativnim ascitesom, sa naglašenom eozinofilijom u ascitesu koja može ići do razine od 88% od ukupnog broja bijelih krvnih zrnaca. Pacijenti u ovoj podskupini mogu imati pozitivnu istoriju alergijskih bolesti i razine eozinofila u periferiji i do 8000/ uL, a mogu biti prisutne i eozinofilne pleuralne efuzije. Kada je subserozna forma EG prisutna, nije neobično da biopsijski uzorci uzeti tokom endoskopije nemaju dijagnostički dovoljnu razinu eozinofilne infiltracije sluznice (>20 eozinofila/polje velike jačine); dapače, opisani su slučajevi subseroznog tipa EG bez ikakvog zahvatanja mukoze eozinofilima.

Nema jasnih standarda za dijagnozu EG, međutim sljedeći kriteriji su predloženi od strane Talley-a i sar: (1) prisustvo gastrointestinalnih simptoma, (2) histološki dokaz infiltracije eozinofilima u jednoj ili više area gastrointestinalnog trakta ili prisustvo velikog broja eozinofila u ascitnoj tečnosti (potonje obično upućuje na subserozni oblik) i (3) odsustvo dokaza parazitarne ili ekstraintestinalne bolesti.

Zadebljani zid želuca (slika gore) i tankog crijeva sa znacima subokluzije (slika dole). Ultrazvučni nalaz.
Zadebljani zid želuca (slika gore) i tankog crijeva sa znacima subokluzije (slika dole). Ultrazvučni nalaz.

Oboljenja u kojih su gastrointestinalni simptomi povezani sa perifernom eozinofilijom obično mogu biti diferencirana od EG koristeći jednostavne laboratorijske testove i/ili endoskopske biopsije. EG može imati manifestacije slične onima kakave se mogu vidjeti u bolestima vezivnog tkiva, vaskulitisima, limfomu, Crohn-ovoj bolesti, parazitozama i hipereozinofilnom sindromu.

Na EG bi trebalo posumnjati u bilo kojeg pacijenta koji ima gastrointestinalnu simptomatologiju udruženu sa perifernom eozinofilijom.

Kortikosteroidi (KS) su temelj terapije EG sa poboljšanjem koje obično nastaje u toku 2 nedjelje bez obzira koji sloj zida probavne cijevi je zahvaćen. Dozu steroida bi trebalo brzo reducirati u toku nekoliko nedjelja međutim, nekim pacijentima je potreban prolongirani tretman (i do nekoliko mjeseci) do potpune rezolucije simptoma. Dodatak antihistaminika teoretski, a i praktično prema našim iskustvima može ubrzati rezoluciju, a što je i tema članka koji je objavljen u zadnjem broju Medicinskog Glasnika.

Detaljan prikaz slučaj pacijenta čije slike su date u ovome postu možete naći ovdje:

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s