Erythema nodosum

20130111-205522.jpgErythema nodosum je inflamacija subkutanog masnog tkiva (panniculitis) i to najčešća forma iste, karakterisana bolnim nodusima, najčešće na ekstenzornoj strani potkoljenica. Promjene se kreću u rasponu od 1 do 5 cm u dijametru, i najčešće se povlače u roku od 2-3 nedjelje ostavljajući iza sebe diskoloracije kože koje podsjećaju na modrice, a rezultat su ekstravazacije eritrocita  u tkivo i konzekventnog raspada hemoglobina.

Radi se o tzv. zapaljenskoj dermatozi za koju se špekuliše da nastaje kao fenomen kasne resakcije preosjetljivosti na antigene povezane sa različitim infkecijama, te autoimunim i drugim sistemskim oboljenjima. Najčešće se javlja u osoba ženskog spola između 20 i 40 godina života, u djece je najčešće posljedica streptokokne infekcije.

Na slici je prikazana akutna forma (promjena stara 48 sati) u pacijentice sa izraženom formom Crohn'ove bolesti. U trenutku pojave nodoznog eritema, u pacijentice se pojavljuje klasična popratna simptomatologija u smislu povišene temperature, bolova u zglobovima i mišićima, te malaksalosti.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s